Beton je lak ;)

Beton kroz tekstove, pitalice, zadatke i mozgalice

Priča o krutosti

Krutost je po definiciji otpornost na deformaciju. Postoje 3 vrste krutosti:

 1. Aksijalna krutost

Ako se pitate – šta je to, zamislite da ste se popeli na stubić koji viri iz zemlje (recimo od ograde) i izigravate akrobatu 😉 Ukoliko stubić nema dovoljnu aksijalnu krutost, on će se izviti usled sile od vaše težine (koja deluje u pravcu podužne ose štapa) i vi možete završiti na zemlji 😦

Od čega zavisi ta krutost? Pa recimo nije isto ako ste se popeli na betonski, čelični ili drveni stubić. Znači zavisi od vrste materijala. Zatim, nije isto da li je stub deblji ili tanji . Znači zavisi i od poprečnog preseka stuba. Manji poprečni presek, veća deformacija. Takođe nije isto da li je stubić kraći ili duži. Više će se izviti tj. deformisati ako je duži.

Znači, krutost zavisi od vrste materijala, oblika i dimenzija nosača i vrste opterećenja. Kolika će deformacija biti zavisi od toga koliko je štap aksijalno krut. Tako će se za istu silu i iste dimenzije čelični štap manje izviti nego drveni ili betonski, obzirom da je čelik čvršći od betona i drveta. Uzmemo li istu silu i dva betonska štapa različitih dimenzija, manje će se saviti štap koji ima veću površinu poprečnog preseka. 

A sad malo nauke: aksijalna krutost predstavlja proizvod AxE gde je A površina poprečnog preseka nosača a E modul elastičnosti ( Youngov modul). 

2. Krutost na savijanje

Zamislite da ste se popeli na gredu u sali za fizičko. Ona predstavlja jedan štap oslonjen sa obe strane. Sila od vaše težine deluje upravno na podužnu osu nosača tj. grede. Greda će se pod vašom težinom možda SAVITI a možda i neće, zavisi od njene krutosti na savijanje. Ukoliko je ta greda od istog materijala i istog poprečnog preseka kao onaj stubić od ograde, deformacija grede neće biti ista kao u prethodnom primeru zato što su u pitanju dve različite vrste krutosti.

Krutost k po definiciji je  k=F/x, što će reći sila kroz deformaciju, i to sve objašnjava. Veća deformacija, manja krutost i obrnuto. 
3. Torziona krutost ( krutost na uvijanje)

U slučaju torzije (uvijanja), štap je opterećen momentom koji djeluje u ravni upravnoj na podužnu osu štapa i on će se UVITI a njegova deformacija će biti drugačija od prethodne dve.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Podaci

This entry was posted on mart 18, 2012 by in Bla bla o betonu i još ponečem.
%d bloggers like this: