Beton je lak ;)

Beton kroz tekstove, pitalice, zadatke i mozgalice

Statički proračun u 4 koraka

Čim ste ugledali ovaj naslov prva pomisao vam je verovatno bila ‘ šta će mi to?’….

E pa ako hoćete da u skorijoj 😀 ili daljoj 🙂 budućnosti šetate vašim (ili nekim drugim) gradom pored objekata koje ste BAŠ VI proračunali i za čiju stabilnost ste BAŠ VI odgovorni, da se pritom osećate PONOSNIM i ZADOVOLJNIM jer ste BAŠ VI ostavili neki TRAG vašeg POSTOJANJA na ovom svetu, predlažem da odmah krenete u avanturu zvanu IZRADA STATIČKOG PRORČUNA 🙂

PRIPREMA

Pre nego što krenete u izradu statičkog proračuna treba da znate sledeće:

 • STATIČKI PRORAČUN JE NAJVAŽNIJI DEO PROJEKTA KONSTRUKCIJE.
Projekat konstrukcije je naziv za deo tehničke dokumentacije kojim projektant- statičar dokazuje stabilnost i sigurnost objekta.
 • PLAN POZICIJA JE SASTAVNI DEO STATIČKOG PRORAČUNA.
To znači da ne možete raditi statički proračun nekog objekta ukoliko prethodno niste uradili plan pozicija. Plan pozicija predstavlja podlogu na osnovu koje radimo statički proračun.
 • KORISNI SAVETI
Da biste lakše i brže uradili statički proračun pogledajte donji link.
Mali saveti – velika pomoć

ZAKLJUČAK:

Plan pozicija sa statičkim proračunom  čini celinu  i  oni nemaju primenu kao odvojeni delovi.

Ako smo se dobro pripremili možemo krenuti u izradu statičkog proračuna u 4 koraka.

VAŽNA NAPOMENA:

Sve što će ovde biti izneto se odnosi na gradivo III i IV razreda tehničke škole građevinskog smera iz predmeta beton – savijanje silama nosača pravougaonog poprečnog preseka bez uticaja normalne sile. Učenicima bi trebalo da olakša izradu statičkog proračuna porodičnog objekta (rađenog u okviru predmeta razrada projekta).

1. korak – Analiza opterećenja

U ovom prvom koraku treba sagledati sva pripadajuća opterećenja neke pozicije. Ovaj korak je jako važan jer od njega zavisi ispravnost proračuna i stabilnost projektovanog nosača kao dela konstrukcije celog objekta.

PAŽNJA:

Ukoliko niste uzeli u obzir sva opterećenja koja deluju na jedan nosač isti može da izgubi stabilnost i izazove štetu kako materijalnu tako i ljudsku. Posledice po vas su srazmerne nastaloj šteti 😦

Ukoliko ste usled nepažnje ili neznanja nosač proračunali sa većim opterećenjem od realnog, nosač neće izgubiti stabilnost a štetu možete pretrpeti samo vi ako investitor sazna da ste ga ‘ bacili’ na nepotreban trošak  😦 

Pre početka obratite pažnju da li se radi o linijskom ili površinskom nosaču. (Više nego očigledno je da ploče i zidovi predstavljaju površinske a grede i stubovi linijske nosače.)

Pitate se zašto?

Zato što se analiza opterećenja za linijske nosače vrši po metru dužnom (m’) a za površinske po metru kvadratnom (m2).

Ako sam vas zainteresovala možemo dalje. Na linkovima ispod možete pogledati prezentacije u kojima je detaljno objašnjen način izrade analize opterećenja za linijske i površinske nosače koji su predmet proučavanja u srednjoškolskom obrazovanju.

Analiza opterećenja za linijske nosače

Analiza opterećenja za AB ploče

2. korak – Određivanje statičkih uticaja

Ukoliko se radi o statičkim sistemima proste grede, konzolne grede, grede sa prepustima i kontinualne grede, opterećenih  samo jednako podeljenim opterećenjem opterećenjem ili koncentrisanom silom ili kombinacijom ovih opterećenja, možete koristiti tablice ili jednačine ravnoteže.

Na donjem linku možete potražiti koeficijenate uz pomoć kojih ćete sračunati statičke uticaje bez jednačina ravnoteže uz pomoć gotovih formula. Vaše je samo da pronađete vaš slučaj statičkog sistema i opterećenja iz tabele i primenite odgovarajuću formulu 🙂

http://imksus.grf.bg.ac.rs/nastava/beton/PRILOG

Tablice se mogu naći (između ostalog) i u prilogu Pravilnika o betonu i armiranom betonu.

3. korak – Dimenzionisanje

Statički uticaji su određeni i šta sad?

Sad sledi najvažniji deo – dimenzionisanje tj. određivanje dimenzija poprečnih preseka nosećih elemenata i površine potrebne armatre kako bi naš nosač, bez obzira da li je greda ili ploča, dobio potrebnu stabilnost.

AB nosači kod dimenzionisanja treba da zadovolje sledeće uslove:
− da imaju dovoljnu sigurnost na lom,
− da je zadovoljen uslov ograničenja pukotina za radna opterećenja ( trajnost),
− da ukupne deformacije, sa uticajem puzanja, skupljanja i temperature, ne izazovu nepovoljna dejstva na konstrukciji u eksploataciji (upotrebljivost).

U većini slučajeva u inženjerskoj praksi najkritičnije je stanje granične nosivosti – loma pa ćemo ga ovde prikazati.

Prvi korak u dimenzionisanju ab nosača je određivanje graničnog momenta loma Mu i granične transverzalne sile Tu.

Mu=1,6xMg,max+1,8xMp,max

Tu=1,6xTg,max+1,8xTp,max

Drugi korak je određivanje površine potrebne armature.

Za to postoje 2 načina odnosno obrasca.

Prvi obrazac je dobijen preko jednakosti momenta sprega unutrašnjih slila i graničnog momenta :

Aa = Mu / ( z x σv   )

pri čemu je z 0,9xh,  σv =40kN/m2 za RA  i    σv =40kN/m2 za GA, Mu se unosi u kNcm a z u cm, a

Drugi je dobijen iz jednakosti unutrašnjih sila i glasi :

Aa = (b x h x fb x μ (%)) / ( σv x100)

pri čemu je b širina poprečnog preseka, h statička visina, fb računska čvrstoća betona,  μ  (%)  je mehanički procenat armiranja.

Prema graničnom stanju loma razlikujemo sledeće načine dimenzionisanja:

 • Vezano dimenzionisanje kada imamo zadato opterećenje, MB, dimenzije preseka i vrstu čelika a određujemo potrebnu armaturu
 • Slobodno dimenzionisanje kada su zadati opterećenje, MB, i vrsta čelika a treba odrediti dimenzije preseka i površinu potrebne armature

4. korak – Usvajanje armature

5.  Ako vam se sve ovo prethodno učinilo nedovoljno preglednim i jasnim ja vam umesto zaključka nudim tabelu Umesto puškica gde sa jednog mesta možete pristupiti svim materijalima potrebnim za proračun (tabelama, tablicama, primerima, raznim podacima).

Umesto puskica

Izgled tabele

64 comments on “Statički proračun u 4 koraka

 1. Vera M
  mart 28, 2012

  Pozdravljam otvaranje ovog bloga i primećujem da je lep i maštovit što nije lako kada je beton u pitanju 🙂 Verovatno ideje same dolaze kada se predmet radi sa ljubavlju. Blogova iz oblasti građevinarstva ima malo ( a da su ih otvorili profesori ) za sada poznajem samo Vaš i moj blog, pa se može reći da smo nas dve pioniri u ovom poslu 😀 Teme na mom blogu su iz drugih predmeta pa mislim da ćemo se u znanju lepo dopunjavati na radost djaka 😆

  • Anastasija
   oktobar 16, 2015

   Vera, jel mozete da nam kazete koji je bas blog? Unapred hvalaaa 🙂

   • JasminA
    oktobar 16, 2015

    Evo odgovoriću ja umesto moje drage koleginice 🙂 Njen blog se zove Nadgradnja (https://nadgradnja.wordpress.com/blog/) i toplo vam ga preporučujem jer ćete na njemu naći mnoge lepe i interesantne članke (y)

   • Vera M
    oktobar 17, 2015

    Mogu Anastasija 🙂 Ja i Jasa se zahvaljujući blogovima poznajemo odavno, pa mi neće zameriti reklamu na njenom prostoru 🙂 Moj blog je: Nadgradnja , ukucajte to na Googlu i lako ćete pronaći 🙂

   • JasminA
    oktobar 19, 2015

    😀

 2. armush23
  mart 28, 2012

  Hvala puno na podršci. Vaš blog mi je privukao pažnju jer je odlično uradjen i teme su lepe i nesvakidašnje. I ja sam sigurna da ćemo se lepo dopunjavati 😀 iako trenutno nemam toliko vremena koliko bih želela za realizaciju ove ideje. Trudiću se da ga redovno ažuriram jer ovo je samo kostur koji tek treba puniti materijalom. Teši me to što, iako mi vreme nedostaje, ideja imam na pretek 🙂 Ne bi valjalo da je obrnuto 😉

 3. Marko
  avgust 16, 2012

  Treaba mi pomoc oko zadatka. Zadatak je iz trece godine srednje gradj. teh. skole. Molim Vas da mi pomognete, jer ja nista ne razumem. Hvala.

  MB 30 H= 3.2cm
  RA 400/500 ao= 3cm
  Np= 1400 KN d= 50cm

  • armush23
   septembar 24, 2012

   Da ja ne bih nagađala, napiši tekst zadatka i proveri podatke koje si dao (uključujući jedinice mere) pa ću ti pomoći.

 4. brankamod
  septembar 24, 2012

  I ja pozdravljam otvaranje ovog bloga! Svaka cast! Predlozila bih da ako je to moguce formirate forum na koji bi se javljali studenti i mladi inzenjeri i medjusobno se pomagali. Kao mladom inzenjeru bi mi mnoooogo znacilo da tako nesto postoji. Gdje mozes komentarisati sa kolegama kako nesto uraditi, modelirati i sl. Da li je to izvodljivo? U svakom slucaju blog vam je predivan!!! Srecno!!!

  • armush23
   septembar 24, 2012

   Hvala na lepim rečima. Blog je nastao iz potrebe da svojim učenicima na jedan popularan i interesantan način približim srednjoškolsko gradivo iz predmeta beton. Takođe hvala na sugestijama. Ako ste mislili na modelovanje u Tower-u Radimpeks ima odličan forum i tamo možete naći većinu stvari iz te oblasti ili direktno postaviti pitanja. U wordpress-u ne postoji opcija za forum, moralo bi preko plugin-ova ali su mišljenja podeljena koji plugin koristiti obzirom da imaju i prednosti ali i mane. Zasad ostaje ovako, ubacivaću nove članke i ako bude mogućnosti biće i foruma.

   • brankam
    septembar 25, 2012

    Onda zaista svaka cast! Znaju li vasi djaci koliko su srecni sto imaju takvog predavaca? 🙂 Zaista, sve pohvale!!! Malo je takvih profesora kojima je stalo da djaci uistinu shvate materiju a ne samo nauce suvu teoriju! Zato djaci koji ovo citate iskoristite sve sto mozete pokupiti od ovakvih profesora! Srecno u daljem radu!!!

   • armush23
    septembar 25, 2012

    Hvala 🙂

   • armush23
    oktobar 23, 2012

    Hvala na sugestiji, postaviću narednih dana 🙂

 5. Katarina Dragutinović
  oktobar 22, 2012

  Oduševljena sam,završila sam gradjevinu,radim tek godinu dana,i ovo mi je dosta pomoglo u mom radu..,sve pohvale

 6. armush23
  oktobar 23, 2012

  Hvala puno na podršci 🙂

  • Jovanovic
   novembar 6, 2012

   Pozdrav svima.
   Kome da se obratim?
   Treba mi staticki prorachun za jedan stambeni objekat.
   U pitanju je izgradnja pasvne kuce od SIP elemenata.
   Zamishljeno je da sva konstrukcija bude od metala.
   Medjuspratna konstr. od trapeznih limova i betona.

   Naravno uz nadoknadu.

   • armush23
    novembar 6, 2012

    Statički proračun pasivne kuće je sličan statičkom proračunu bilo kog drugog objekta. Jedino treba da odaberete kvalifikovanog projektanta statičara koji ima iskustva sa ovakvom vrstom objekata obzirom na specifičnu vrstu opterećenja kod njih. Pretpostavljam da možete putem interneta naći kontakte nekih biroa koji se bave projektovanjem metalnih konstrukcija. Jedino mi nije jasno zašto vam treba samo statički proračun obzirom da sam statički proračun predstavlja samo jedan deo projekta potrebnog za dobijanje građevinske dozvole.

 7. Katarina Dragutinović
  oktobar 23, 2012

  Ako imate neki manji konkretan primer za statički proračun neke kuće npr.ili zgrade,bila bi vam zahvalna kada biste okačili ovde,ili mi poslali na mail.
  Sradčan pozdrav

  • brankam
   oktobar 25, 2012

   Katarina, napisi koji ti je mail pa cu ti ja poslati. Srdacan pozdrav!

   • Katarina Dragutinović
    novembar 15, 2012

    Ne znam kako sam propustila da napišem mail..Moj mail je- ina30@verat.net
    Pozdrav i hvala unapred

   • милена
    jun 1, 2013

    Branka da li biste mogi poslati i meni, molim Vas? Moj mail je milenajelic@hotmail.com. Hvala unapred!

 8. Ilija
  januar 11, 2013

  Zaista sve pohvale za rad i ideje.
  I ja sam nekada imao u srednjoj školi kvalitetne profesore, ali malo je bila oskudica sa novim i inovativnijim idejama, ali sam im mnogo zahvalan na preneseno znaje, bilo je tu dosta toga korisnoga.
  Ja sam zavrsio građevinski fax pre 2 godine, ali na žalost nemam baš puno mogućnosti da koristim betonske konstrukcije, jer sam trenutno na poslovima čeličnih konstrukcija.
  Beton je tako lepa oblast, mnogo znacajna i siroke primene.

  Imam molbu za sve Vas, ako Vam nije problem i ukoliko ste u mogućnosti da mi prosledite na mail:
  – statički proračun nekog objekta (stambene kuće ili zgrade) urađene ručnim proračunom ili programom Tower.
  Unapred mnogo zahvalan.
  mail: ilijamales85@gmail.com

 9. Mladen32
  februar 8, 2013

  Jel ima neki primer za staticki proracun kuce,unapred hvala

 10. Mato
  februar 9, 2013

  Odlična stranica 🙂
  Zanima me dali bih i ja mogao dobit ako nije problem statički proračun nekog objekta bilo da je riječ o kući ili zgradi nema veze može ako je urađeno u programu Tower ili ručno unaprijed hvala moj meil je: tetakmato@yahoo.com
  Srdačan pozdrav!!

 11. Fikus
  septembar 27, 2013

  Svaka cast za kreativnost 😀

  • JasminA
   septembar 27, 2013

   Nadam se da će vam ova moja kreativnost olakšati razumevanje i doneti bolje ocene iz betona 🙂

 12. Pedja
  novembar 9, 2013

  Pozdrav
  Interesuje me da li tabela iz dela 4. korak – Usvajanje armature moze da se download-uje. Pretpostavljam da je xls. format

 13. JasminA
  novembar 12, 2013

  Pozdrav takođe. Tabela umesto puškica je napravljena da bih na pregledan način prikazala sličnosti i razlike svih delova statičkog proračuna za ab nosače pravougaonog poprečnog preseka i gde bi učenici i drugi posetioci sa jednog mesta imali pristup svim formulama, tablicama, uputstvima i prezentacijama sa objašnjenjima potrebnim kod izrade statičkog proračuna. Tabela se sastoji od jednog slajda (u ppt formatu) i može da se download-uje ali i ne mora jer može direktno da se otvori u Power Pointu (kad kliknete na link Umesto puškica), pusti kao slide show i onda klikom na određene delove koji su linkovani preko skydrive-a pristupate tim podacima. Sad sam primetila da mi link za deo koji se odnosi na dimenzionisanje na toj tabeli ne radi pa ću probati da to ispravim. Svi ostali linkovi rade.

 14. Jelena
  decembar 13, 2013

  Ovo je divno! Hvala! 😀

 15. Dipl. Ing :)
  februar 22, 2014

  Samo nekoliko komentara…
  1. Analiza opterećenja za AB grede.
  Sopstvena težina elementa se ne dobija kao proizvod širine i visine poprečnog preseka (to važi samo za pravougaone poprečne preseke) i njene zapreminske težine. Preciznija definicija bila: proizvod površine poprečnog preseka duž grede i njene zapreminske težine 🙂

  2. Kod primene u praksi pridržavajte se sledećih pravila:
  Gde god je moguće koristite polumontažne tavanice…
  Ovo važi samo za manje objekte…porodične stambene objekte, kuće itd…
  Za zgrade se naprotiv ne preporučuju polumontažne tavanice jer ih Pravilnik o seizmičkim propisima zabranjuje:)

  3. Prvi korak u dimenzionisanju ab nosača je određivanje graničnog momenta loma Mu i granične transverzalne sile Tu.

  Mu=1,6xMg,max+1,8xMp,max

  Tu=1,6xTg,max+1,8xTp,max

  Ovo važi samo za savijane elemente kod kojih je dilatacija u zategnutoj armaturi veća od 3 promila. Za pritisnute elemente ti koeficijenti su 1,9g i 2,1p, a za elemente čije je dilatacija čelika između 3 promila i 0 promila koeficijenti sigurnosti se menjaju linearno (mogu se odrediti llinearnom interpolacijom.)

  4. σv =40kN/m2 za RA i σv =40kN/m2 za GA, Mu se unosi u kNcm a z u cm…

  Tačno bi bilo:
  σv je 40kN po CM2 za RA i σv =24kN po CM2 za GA..

  Mu može da se unosi i kao kNm, Nm, Nmm itd, a jedinica za z samo treba se usaglasi sa jedinicom momenta ili obrnuto. Naravno, i jedinica σv mora da bude usaglašena sa jedinicom Mu i z 🙂

  5 Drugi je dobijen iz jednakosti unutrašnjih sila i glasi :

  Aa = (b x h x fb x μ (%)) / ( σv x100)

  Važi za savijane elemente i to ne uvek 🙂
  Šta ćemo npr. sa T-presecima kod kojih neutralna linija nije u flanši?

  Inače podržavam vaš blog, puno korisnih informacija sa đake. Samo malo više pažnje obratiti na to šta se piše. Uvek se osigurati od ovakvih grešaka. Npr. boldovati ili podvući da se nešto odnosi samo za savijane elemente ili pritisnute i u kojim slučajevima ne važi itd.

  Pozz

  • JasminA
   februar 23, 2014

   Odgovor dipl. ing-u 🙂
   Hvala na sugestijama. Blog je prvenstveno napravljen kao pomoć mojim učenicima, ali su mi se javljali i mnogi inženjeri na šta, baš, nisam računala. Slažem se da treba jasno da istaknem i označim oblasti na koje se nešto odnosi. Planiram da pišem o mnogim temama, između ostalog o koeficijentima sigurnosti; tako da će i mnoge stvari od onog što ste spomenuli doći na red 🙂
   Da krenem redom.
   1. Kao što na stranici O blogu piše, on je namenjen učenicima srednje škole građevinskog smera. Nastavnim planom i programom su obuhvaćeni samo nosači pravougaonog poprečnog preseka, konstantnog na celoj dužini nosača. Ceo blog je koncipiran tako da što manje bude teorije a što više praktičnih saveta koje ne mogu naći u stručnim knjigama. Sigurna sam da učenici lako mogu zaključiti da proizvod visine i širine preseka predstavlja površinu preseka. Ja njih, u stvari, učim da je sopstvena težina grede u analizi opterećenja težina 1 metra dužnog grede koja se dobija kao zapremina tog jednog metra dužnog puta zapreminska težina.
   2. U srednjoj školi učenici projektuju prizemne ili manje spratne porodične objekte i za njih rade statički proračun. Inače u seizmičkim propisima nigde izričito ne stoji da su zabranjene polumontažne tavanice. Kaže se da tavanice moraju biti krute u svojoj ravni i daje se objašnjenje da se izvode kao monolitne armiranobetonske ploče ili kao montažne tavanice sa pritisnutom pločom debljine naimanje 4 cm. armiranom najmanje sa po ø 6 mm/25 cm u dva ortogonalna pravca.
   Ja ih inače uvek kratko informišem (iako nije u planu i programu) o sva 3 sistema prijema seizmičkih sila kod objekata koji se grade u seizmičkim područjima i kod kojih je seizmički proračun obavezan.
   3. O koeficijentima sigurnosti ću posebno pisati, na časovima smo već prešli to i rekli smo da ćemo uzeti koeficijente za najnepovoljnije uslove. Izdvojiću i naglasiti posebno da se to odnosi na savijanje nosača silama da i ostali posetioci znaju o čemu je reč. Mada mislim da niko neće učiti beton samo preko mog bloga ;). Većina ovih koji se javljaju već su u ovoj materiji i čim vide obrazac znaju o čemu je reč 😀
   4. Ovde se potkrala greška umesto m2 treba stvarno da stoji cm2. Hvala, ispraviću 🙂
   Naravno da stoji i ostalo što ste rekli po pitanju jedinica, ovo je čista fizika, obrazac i jedinice mere koje treba usaglasiti. Ali primetila sam kad im kažem da sami usaglase jedinice mnogi se zbune pa sam iz tog razloga malo uprostila i dala im preporuku u čemu šta da unose. Oni napredniji mogu i sami na osnovu obrasca zaključiti u kojim jedinicama šta da unesu.
   5. I ovo smo prošli na časovima, crtala sam im presek sa unutrašnjim silama i jednačine ravnoteže iz kojih smo izveli obrazac.
   Ovde sam samo htela da učenicima dam smernice, ukoliko se sami upuste u izradu statičkog proračuna za svoje male porodične objekte, kako da ga urade sa što manje nedoumica, problema i nejasnoća.
   Još jednom hvala na sugestijama. Nastaviću da radim na blogu i ispraviću greške koje su se potkrale. Takođe ću se truditi da blog bude još jasniji i pregledniji jer to mi je glavni cilj.
   Pozdrav!

 16. Bina
  mart 2, 2014

  Ovo je odlican Blog i veoma koristan. Zavrsila sam gradj.fax jos pre deset godina i tek sad pocinjem da radim (udaja, cuvanje dece…) dosta sam zaboravila. Primeri iz prakse, dimenzionisanja, proracuni su veoma bitni za nas. Na faksu smo morali da bubamo teoriju koju nismo bas ni razumeli, bar ja nisam. Ali praksa, ono sto nam je najvaznije nije nam dovoljno objasnjeno. Ovo je zaista odličan „projekat“ i nadam se da će biti još korisnih tema. Ne znam da li je izvodljivo da teme ubacite i u PDF formatu. Hvala Vam za korisna objasnjena i želim Vam sve najbolje! Sigurno ću biti redovan posetilac Vašeg bloga!

  • JasminA
   mart 3, 2014

   Hvala na podršci 🙂 . Blog je nastao iz potrebe da svojim učenicima približim elementarne stvari iz betona, bez previše uplitanja u teoriju i sa akcentom na praktičnoj primeni gradiva. Međutim, vaši komentari i komentari drugih vaših kolega navode na zaključak da i naše visoko školstvo ima nedostatke koji bi se možda mogli otkloniti. Kad je beton u pitanju građevinski fakutet u Beogradu ima jako dobro objašnjene oblasti iz betona i odlične primere. Ipak, kad na radnom mestu dođete u situaciju da sami uradite statički proračun to nije dovoljno. Važno je samo da radite a vremenom će i iskustvo biti veće a nedoumice manje. Želim vam sreću u ovladavanju ovim našim lepim pozivom.

 17. Andjelina
  jun 15, 2014

  Basss mi je draaago da postoji ovaj blog!
  Trebam pomoc oko plana armiranja za plocu koja se ravna sa D ivicom grede? Kako to da uradim?

  • JasminA
   jun 15, 2014

   Ta veza se osigurava takozvanom armaturom vešanja za prijem reakcija od ploče. Reakcija se putem uzengija (armature za vešanje) mora preneti u gornju zonu grede celom dužinom oslanjanja ploče. Armatura vešanja se određuje u odnosu na ukupnu reakciju ploče. Pokušaću sutra da skeniram sliku kako bi to trebalo da izgleda.

  • JasminA
   jun 19, 2014

   Na ovom linku imate sliku kako se ploča veša o gredu na koju
   se oslanja po donjoj ivici kao i na koji način treba sračunati
   dodatnu armaturu
   https://onedrive.live.com/redir?resid=540911E07D98176C!445&authkey=!AFk8-nlljOeQMD4&v=3&ithint=photo%2c.JPG,
   a na ovom imate razne načine oslanjanja greda nejednakih visina
   jedna na drugu i proračun dodatne armature za vezu

   Slike su preuzete iz knjige “Armirani beton 3“(Radosavljević, Bajić).

 18. Nina
  jul 22, 2014

  Poštovana, presretna sam što sam što sam naišla na Vaš blog :)) molila bih Vas za pomoć oko projekta obiteljske kuće. Nadam se da ćete mi odgovoriti 🙂
  Pozdrav

  • JasminA
   jul 28, 2014

   Mogu vam pomoći oko statičkog proračuna. Napišite šta vam konkretno treba. Inače, da ponovim, ovo je blog namenjen srednjoškolcima ali ako mogu pomoći i nekim mladim kolegama biće mi zadovoljstvo 🙂

 19. Dragana
  oktobar 10, 2015

  Sta radimo nakon Aa ? kada dimenzionisemo gredu ?
  Ucenik

  • JasminA
   oktobar 11, 2015

   Nakon što dobijete potrebnu površinu armature Aa sledi usvajanje armature koje je objašnjeno u donjoj tabeli “Umesto puškica“ na dnu tabele za svaku vrstu posmatranih nosača posebno. Ukratko kod AB greda za predpostavljeni prečnik šipke (ne manji od 12mm) određujete broj komada tako što Aa podelite sa površinom jedne šipke pretpostavljenog prečnika i dobijeni najčešće decimalni broj zaokružimo na veću vrednost. Npr. ako smo dobili 3,56 usvajamo 4 šipke. Za AB pune ploče i Fert tavanicu pogledajte u tabeli.

   • Dragana
    oktobar 13, 2015

    Hvala Vam puno

 20. mici
  oktobar 15, 2015

  Ja ne mogu da verujem kako ranije nisam otkrila ovaj blog. Vi ste predivni, hvala vam puno sto delite svoja znanja sa nama, na najzanimljiviji I vrlo interesantan nacin. Ucimo I uzivamo. Pozdrav

 21. Dragana
  novembar 3, 2015

  Znaate li mozda gde ima primera pozicioniranja ? (kako bih mogla da vezbam)

  • JasminA
   novembar 3, 2015

   Primere za vezbu upravo sam objavila u novom članku.

 22. Davor
  novembar 27, 2015

  Poštovana,
  trebam ručno proračunati statiku okna/šahta po EC2. Ovakve stvari obično radim softwarski u nekom od programa za statiku, ali sada trebam napraviti baš ručni proračun. Nisam nikada to radio ručno pa me zanima imate li možda neki predložak za ručni proračun okna po EC2 da mi pošaljete na mail. Hvala!

  • JasminA
   novembar 29, 2015

   Jesam radila ranije ali ne po EC2 😦

 23. Cvijan
  septembar 23, 2017

  Postovana,zanima me da li vrsite obuke ili dajete casove za staticke proracune,molio bih da me kontaktirate na cvijan.tanic@gmail.com. Unaprijed zahvalan.

  • JasminA
   septembar 26, 2017

   Staticki proracun nije nesto sto se moze nauciti na kursu ili casovima. Nakon zavrsenog fakulteta treba imati i dosta prakse u izradi istih da biste mogli da krenete u to. Mislim da ste me razumeli. Pozdrav!

 24. Ivan
  septembar 25, 2017

  jel sajt i dalje aktivan?

  • JasminA
   septembar 26, 2017

   U Usa sam vec sest meseci. Uskoro se vracam pa cu nastaviti 😊.

   • Ivan
    septembar 30, 2017

    Hvala što ste se setili da mi odgovorite 🙂 ! Inače ja sam student arhitekture i slučajno bez znanja da postoji ova stranica sam je video dok sam pretraživao,a trebala mi je pomoć oko elaborata iz principa konstruisanja arh.objekata gde treba da uradim analizu opterećenja kuće osnove 9×7,2 ,tj .analizu opterećenja jednog stuba i ploče,a podrazumeva se da uradim pozicioniranje.Pa sam mislio da li nešto ovde može da mi pomogne,pošto sam ovaj predmet imao pre 4 godine i dosta toga sam zaboravio.

 25. JasminA
  oktobar 1, 2017

  Probajte da uradite sami pa ako nesto nije jasno, tu sam 🙂 Potrebno je da pravilno pozicionirate osnovu(e) da bi analiza opeterecenja i proracun bio tacan. Pozicioniranje je uvek moguce uraditi na vise nacina ali proracun koji sledi mora odgovarati izabranom resenju 🙂

 26. Ivan
  oktobar 1, 2017

  Pa probaću da pokušam nešto,pa bih Vam posle poslao da proverite kad budete imali vremena.Jel možete da mi ostavite vaš mejl koji trenutno koristite ?

 27. Pokimon
  novembar 4, 2017

  Imam pitanje manje više vezano za ovaj prilog. Kako svesti opterećenje kvadratne ploče na grede sa svih strana ako imam otvor u ploči? Hvala unaprijed

  • JasminA
   novembar 8, 2017

   Da ponovim. Ovde je obradjeno gradivo za srednju strucnu skolu gradjevinskog smera. To znaci da sam razmatrala samo ploce koje nose u jednom pravcu a ne u dva (sto bi pretpostavljam bio vas „slucaj“). Ukoliko to zelite da pojednostavite pa da ipak ceo taj sklop ne posmatrate prostorno mozete odrediti reakcije ploce (tj. svesti oterecenje ploce na grede) uz odredjene aproksimacije. Kako cete to izvesti zavisi od toga kako cete ispozicionirati ceo sklop i koji staticki sistem ce svaka pozicija ploce imati…

 28. Tale
  novembar 5, 2017

  DA LI NEKO ZNA KOJA JE PROSECNA ZAPREMINSKA TEZINA KARATAVANA?

  • JasminA
   novembar 8, 2017

   Nisam imala prilike da se sretnem sa tim podatkom ali mislim da ne bi trebalo da je vise od 100 kg na m2… ukoliko neko ima taj podatak bilo bi lepo da se javi 🙂

 29. Alen
  decembar 10, 2017

  Mislim ovo je izvanredno! Maturant sam u srednjoj gradjevinsko-geotetskoj skoli u podgorici, i ovo je dar sa neba ahahahaha. Svaka cast na blogu!! Veliki pozdravi iz Podgorice!

  • JasminA
   decembar 11, 2017

   Moram priznati da me je tvoj komentar nasmejao onako toplo, ljudski… hvala, nadam se da ce ti moji postovi bar malo pomoci i srdacno te pozdravljam!

   • allendm
    decembar 12, 2017

    Nema na čemu :). Naravno da će mi pomoći ! Srdačni pozdravi za Vas!

   • JasminA
    decembar 12, 2017

    😀

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Podaci

This entry was posted on mart 18, 2012 by in Sve što jeste ili niste znali o statčkom proračunu.
%d bloggers like this: