Beton je lak ;)

Beton kroz tekstove, pitalice, zadatke i mozgalice

Gradilište ili projektni biro

Kad god nešto učimo nameće nam se pitanje gde ćemo to sutra moći da primenimo, čime bi najbolje bilo da se bavimo u okviru struke.

Projektni biro

Većina srednjoškolaca, a i studenata, kad ih pitate šta bi sutra, kad završe školovanje, voleli da rade odgovarju – u projektnom birou. A onda sledi iznošenje “argumenata“ poput: čisto je, radi se na kompjuterima, nisi izložen kiši, vetru ili suncu itd.

Ne mogu da kažem da to nije tačno.

Ali, tačno je i da će vam se često zavrteti u glavi od silnih linija, kota, šrafura, detalja. Poželećete da izađete napolje i odmorite oči ali to verovatno nećete moći jer su kratki rokovi pred vama. U projektnim biroima, bar ovima u našoj zemlji, šta god da radite to je trebalo biti gotovo još juče. Niste ni počeli a već vas “pritiskaju“ sa nemogućim rokovima. Naravno da je to tako kad rokove najčešće daju oni koji ne znaju ništa o izradi projekta, izradi statičkog proračuna, detaljima armature i ostalim “sitnicama“ koje  čine projektovanje.

Projektovanje u većini slučajeva zahteva timski rad. Zamislite da u timu imate nekog kolegu koga baš ne gotivite, koji misli da zna više od vas i stalno pametuje. Ili, s druge strane, neko ko ne voli puno da radi i koristi svaku priliku da “zabušava“. Trebaće vam puno strpljenja i dobre volje da prevazićete svakodnevne nesuglasice u okviru tima.

A sad malo o radu na gradilištu, ne tako omiljenom među pobornicima komfora i lagodnog života.

Gradilište

Tačno je da je na gradilištu prašina, blato, ne zna se da li je gore kad upekne sunce ili pada kiša. Tu su i radnici koji ne vole da nose šlemove i druga zaštitna sredstva a vi morate naći način da ih naterate, jer ako im se nešto desi i povrede se, vi ćete odgovarati. Morate izigravati detektiva svako jutro ne bi li osetili ko je došao u alkoholisanom stanju ili možda doneo alkohol sa sobom. Dok rade morate ih stalno nadgledati jer čim im okrenete leđa prestaju sa radom. Njih ne zanimaju rokovi koji su dati jer ste vi odgovorni rukovodilac radova.

Ali, uprkos svim teškoćama, onaj osećaj dok gledate objekat koji raste pred vašim očima, zahvaljujući vama i vašoj organizaciji posla, je neponovljiv. Prosto ne može a da vas ne obuzme osećanje ponosa, sreće i zadovoljstva. I kako broj objekata koje ste izveli raste tako raste i taj divni osećaj. Osećate kako vam je život ispunjen nečim vrednim i trajnijim od samog života.

I nemojte brinuti ako je bilo nekih manjih propusta ili lošije izvedenih radova. To u najvećem broju slučajeva, osim vas, niko neće primetiti. Svi će hvaliti objekat a vi ćete se u sebi pitati kako je moguće da ne vide baš taj neki detalj koji nije dobro uradjen a vama bode oči.

Želim vam sreću šta god budete izabrali :).

4 comments on “Gradilište ili projektni biro

 1. Milan
  maj 9, 2014

  Ovo za rokove i proj. biro nije tačno. Sa razvojem softvera, projektovanje i izrada planova armature, detalja i radioničkih crteža je znatno ubrzana, učenike u srednjim školama ne treba da maltretirate da crtaju ručno bilo šta, odmah CAD alati, a u kasnijim razredima BIM softveri. Tehničke škole moraju pratiti svetske trendove. Koji god argument da iznesete da je potrebno da učenici crtaju ručno u Građevinskoj školi, neće opravdati neefikasnost i gubljenje vremena u takvom načinu rada.
  I osim toga, na gradilištima se uvek nađe bar 3 majstora koji vole da pametuju i misle da znaju više od vas, a u birou, kao što rekoste se, možda, nađe jedan, i to inženjer, sa kojim uz argumentovanu raspravu možete izaći na kraj, a sa majstorima nikad, jer su sujetni i pamte sve, i jedva čekaju priliku da vas pređu. I sve dobre strane koje ste naveli za gradilište, važe i za proj biro. Biro ili gradilište uopšte nije pitanje izbora. Izabrati gradilište pre biroa je čist mazohizam.

 2. JasminA
  maj 9, 2014

  Poštujem vaše mišljenje, ali… To što niste imali neka drugačija iskustva sa radom u birou ne znači da ista ne postoje. Podrazumeva se da u današnje vreme SVI biroi koriste softver koji je umnogome skratio proces izrade projekta (što najbolje znamo mi koji smo radili i ručno i pomoću softvera), ali i pored toga dolazi do problema sa poštovanjem rokova. Takođe nisam imala problema sa radnicima o kojima govorite. Pojedini su voleli da proveravaju neke stvari ali ako vide da “vladate materijom“ brzo odustanu. Više su mi smetali tehničari koji bi da glume šefove i iživljavaju se.
  Ne znam odakle vam podatak da učenici u školi crtaju ručno. Gde god je to moguće rade na računarima, crtaju i modeluju u Autocad-u i Archicad-u jer je tako predviđeno planom i programom. Za beton još nemamo mogućnosti da koristimo recimo PanelPro ili neki sličan softver jer nije predviđeno planom i programom. Zato to radim u okviru sekcije sa zainteresovanim učenicima.
  Da završim komentarom na vašu poslednju rečenicu. Mnogo sam više ponosna na “moje“ izgrađene objekte nego na objekte koje sam projektovala.
  Mislim da svako treba da izabere ono što mu više odgovara.

 3. Mali Smrda
  novembar 18, 2014

  Biro ili gradiliste.Sve zavisi koliko poslodavac zeli novca.Moj bivsi poslodavac je iz izvodjacke firme .Diplomirani je inzenjer a svoje znanje je stekao tako sto se priucio na poslu i otkrio je svo znanje sveta.Za njega nije bitno vase usavrsavanje niti je potrebno da se dokazujete da znate jer ako vidi da znate problem stvorite samom sebi.Samo da mu zaradite pare koje ce on da krcka za sebe a vi cete raditi po 12 sati dnevno 6 dana u nedelji osim ako vas ne prevari i radite i nedeljom. Dakle izgradja vuce velike poslove a samim tim i velike obaveze koje se zavrsavaju zdravstvenim problemom. Projektnii biro je raj verujte mi.

  • JasminA
   novembar 18, 2014

   Hvala što ste podelili vaše iskustvo sa nama. Nažalost takvih primera ima mnogo više od onih drugih, pozitivnih. Ranije nije bilo tako ali su se vremena promenila, ne samo kod nas u gradjevinarstvu već svuda, u svim oblastima. Kad sam shvatila da je vreme u kome je postojao sistem vrednosti u svemu prošlo okrenula sam se prosveti. Ali, i dalje me ne napušta onaj lepi osećaj koji se javlja uvek kada učenike vodim na neko gradilište. Naravno da je bolji biro od ovakve vrste rada ali je moja poruka onima koji završavaju škole i dalje ista. Ukoliko imate priliku da nadjete preduzeće u kome poslodavac ne traži inženjera žrtvu bez ikakvih prava koji će biti odgovoran za sve njegove “egzibicije“ bilo koje vrste, koji će vas tretirati kao živo biće a ne kao roba, iskoristite je. Imaćete šansu da nešto lepo ostane iza vas i posle mnogo godina.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Podaci

This entry was posted on april 13, 2013 by in Bla bla o betonu i još ponečem.
%d bloggers like this: