Beton je lak ;)

Beton kroz tekstove, pitalice, zadatke i mozgalice

Horizontalni serklaži vs podvlake (grede), vertikalni serklaži vs stubovi

Verovatno ste od običnih ljudi koji nisu iz struke često čuli kako kažu da su na kući koju grade izlili stubove ili grede a u stvari misle na horizontalne i vertikalne serklaže. Primetila sam da neki od mojih učenika takođe ne prave razliku između navedenih pojmova pa zato da razjasnimo:

Horizontalni serklaži se javljaju na zidanim objektima i to nisu noseći elementi. Oni leže na zidovima, ukrućuju zidove po visini i zajedno sa vertikalnim serklažima seizmički ukrućuju zidane objekte. Ne treba ih mešati sa podvlakama i gredama koje su noseći elementi konstrukcije a to znači da mogu da prime i prenesu opterećenje na druge noseće elemente (zidove, stubove). Podvlake i grede imaju svoj raspon. Mogu nositi zid iznad ali ne mogu ležati na zidu ispod.

serklazi
Vertikalne serklaže ne treba mešati sa stubovima. Oni nisu noseći elementi jer se nalaze u zidu i nisu samostalni (jer su u pravcu zida obostrano poduprti celom svojom visinom). Ukoliko se nalaze na mestu gde se podvlaka i greda oslanjaju na zid onda pomažu boljem prenošenju reakcije te podvlake ili grede na noseći zid (kao na gornjoj slici). Kao što smo već rekli za horizontalne serklaže i vertikalni takođe ukrućuju zidove po dužini i seizmički ukrućuju zidani objekat (zajedno sa horizontalnim serklažima). Stubovii su samostalni noseći elementi na koje se najčešće oslanjaju grede i podvlake i oni prenose njihove reakcije dalje prema temeljima.

Hvala gospodinu Predragu Petronijeviću za ustupljenu donju sliku na kojoj se lepo, na jednom mestu, vidi razlika između stubova i vertikalnih serklaža 🙂

STUBOVI vs. VERTIKALNI SERKLAZI

Advertisements

2 comments on “Horizontalni serklaži vs podvlake (grede), vertikalni serklaži vs stubovi

 1. Predrag
  septembar 20, 2015

  Na drugoj slici na prvom spratu objekta koji je urađen u klasičnom skeletnom sistemu su stubovi obeleženi kao vertikalni serklaži.

  • JasminA
   septembar 21, 2015

   U pravu ste. Znam ali nisam imala bolju fotografiju na kojoj bih na istom objektu obeležila i jedan i drugi element pa sam se zato odlučila za ovu kao najpribližniju. Probaću da nađem drugu sliku i ponovo obeležim. Hvala!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Podaci

This entry was posted on mart 30, 2015 by in Bla bla o betonu i još ponečem.
%d bloggers like this: