Beton je lak ;)

Beton kroz tekstove, pitalice, zadatke i mozgalice

Lov na greške

Šta je pogrešno na ovom planu pozicija?

Advertisements

10 comments on “Lov na greške

 1. Srecko
  mart 20, 2012

  Nisu lepo obelezene pos…trebalo bi da se prvo pozicioniraju ploce,pa tek onda greda,zbog statickog proracuna,jer su nam za gredu potrebni u ovom slucaju staticki uticaji pos 3 i pos 2….

 2. armush23
  mart 20, 2012

  Baš tako 😀

 3. Rajko
  februar 22, 2014

  Pozicije mozes da obelezis kako god ti je volja. Sve dotle dok ljudi na gradilištu imaju plan pozicija i detalje oplate i armature, pozicije možeš da obeležavaš kako god hoćeš…tako da greške u crtežu gore nema…

  • JasminA
   februar 23, 2014

   Ne znam čime se bavite ali ovaj komentar jednostavno nije u skladu sa dobrom praksom kako projektovanja tako i izvođenja. Ko god radi statički proračun nekog objekta ili kontroliše urađeni projekat zna da je jako važno da statički proračun bude jasan i pregledan jer ga više osoba u lancu koristi. Zamislite da krećete u izradu statičkog proračuna prema gornjoj skici. Pozicija 1, ab prosta greda. Potrebni su vam uticaji od obe pozicije ploče a vi ploče još niste sračunali. Da li ćete onda krenuti sa proračunom od POS 2, 3 pa se vratiti na poziciju 1. Statički proračun nije vaš lični dokument u kome možete da švrljate gde i kako vam padne na pamet već se zna redosled. Prvo se pozicioniraju ploče a zatim grede zbog preglednosti i da bi učesnici u izgradnji objekta mogli lakše da pronađu poziciju koja ih zanima. Naravno da ploče možeš da obeležiš redosledom koji tebi odgovara mada se kod većih objekata ne preporučuje “skakanje“ sa jednog kraja objekta na drugi prilikom pozicioniranja radi preglednosti. Nadam se da ste me razumeli.

 4. Rajko
  februar 23, 2014

  Ovde licencirani građevinski inženjer sa višegodišnjim iskustvom u projektovanju i izvođenju konstrukcija najrazličitijih tipova. Možda ste iz moje mail adrese (kosachtrave@gmail.com) izvukli pogrešan zaključak, ali to je Vaš problem. Inače, ponekad pokosim i travu, i to ne utiče loše na moje rezonovanje. 😀

  Btw, nacrtao sam stotine planova pozicija, a izračunao sam hiljade greda baš u ovom sistemu polumontažnih tavanica, tako da dobro znam o čemu pričam.
  I da, statički proračun koji ja radim je baš moj lični dokument gde JA kao odgovorni projektant konstrukcije pišem šta god mislim da treba i da je neophodno. Isto tako i „švrljam“ raznorazne skice i pomoćna objašnjenja gde god i kako god meni odgovara, a sve u cilju da se izbegnu eventualne nejasnoće. I nikad nisam imao, ali baš nijednu primedbu na projekat konstrukcije koji je izašao sa mojim pečatom i potpisom.
  Naime, da već pojasnim zašto nije toliko bitno kako ću da obeležim plan pozicija.
  Naravno da treba krenuti školskim redosledom: ploče pa grede, pa sve lepo, ali to nije pravilo. Tačka.
  Npr, u slučaju kada radite veliki objekat (gde može da se desi da imate nekoliko desetina, pa i stotina različitih poziija ploča i greda), koji u toku samog projektovanja pretrpi određene izmene koje već utiču na plan pozicija, pa naravno da neću da radim prenumeraciju celog plana, nego ću da nastavim kako baš meni odgovara i kako se meni čini zgodno. A onaj koji vrši reviziju ili kontrolu projekta ili šta god, ako ne može da se snađe da proveri usklađenost plana pozicija i statičkog proračuna, onda to ne bi trebalo ni da radi.
  Jeste, ja bih baš krenuo da računam prvo poziciju POS 2 i POS 3, pa se vratio na POS 1, što da ne? A Vi ako nekog đaka kaznite zbog toga, to je Vaša greška.

 5. JasminA
  februar 23, 2014

  Izvinite što nisam obratila pažnju na Vašu mail adresu. Vaš komentar ne zaslužuje moj odgovor. Tačka 😀
  Ipak, zbog ostalih posetioca, ću reći da je cilj ovog pitanja bio da učenici uoče kako su im za proračun AB grede potrebne reakcije AB ploča koje se na nju oslanjaju. Izvrtanje i tumačenje mojih objašnjenja na način kako ste to uradili neću komentarisati niti polemisati sa vama. To ostavljam ostalim posetiocima da sami prosude (prema svom znanju i iskustvu). U jednom se slažem s Vama- hipotetički je sve moguće ukoliko Pravilnicima ili Standardima nije izričito zabranjeno.
  PS. Moji učenici će se slatko nasmejati kad budu pročitali poslednju rečenicu Vašeg komentara.

 6. dig Bogdan Jovanović
  mart 28, 2014

  NEPRAVILNO POZICIONIRANJE . TREBA PLOČA P-101,.. GREDA G-101,… INAČE REDOSLED BROJEVA JE POGREŠAN , TREBA VODITI RAČUNA O ELEMTU KOJI SE NOSI I ELEMENTU KOJI JE NOŠEN. STARI STATIČAR

 7. JasminA
  mart 28, 2014

  Hvala kolega. Upravo tako. Cilj mi je i bio da učenici shvate i razumeju koji element nosi a koji je nošen, što je učenik u prvom komentaru i objasnio.. Zato je redosled u pozicioniranju i proračunu bitan. Poslednjih godina postala je praksa da se prvo izpozicioniraju ploče a zatim nastavi sa podvlakama, gredama i ostalim elementima pa sam iz tog razloga pozicionirala na ovaj način, ali suština ostaje ista. Cilj mi je da se sutra kad počnu da rade u praksi što lakše snađu. Takođe stari statičar.

 8. pedja
  novembar 12, 2014

  Zar ploca ovde oznacena kao pos 3 nije ploca koja nosi u 2 pravca?

  • JasminA
   novembar 12, 2014

   Pozicionirana je kao ploča koja nosi u jednom pravcu. Nije krstasto armirana jer se u srednjoj školi ne rade ploče koje nose u dva pravca.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: