Beton je lak ;)

Beton kroz tekstove, pitalice, zadatke i mozgalice

O autoru

Rodjena sam pre 57 godina na istoku Srbije, završila gradjevinski fakultet daleke 1982 godine, radila u Rudniku bakra Majdanpek 16 godina kao samostalni nadzorni organ na velikim industrijskim objektima. Zatim 1998 godine sledi selidba na krajnji zapad Srbije u Valjevo, radila sam prvo u Direkciji za uređenje opštine Lajkovac kao nadzorni organ na izgradnji Podhodnika ispod barske pruge, zatim u GP ‘Jablanica’ Valjevo kao odgovorni rukovodilac radova na izgradnji novog SUP-a u Valjevu (najveće investicije Ministarstva unutrašnjih poslova u 2001 i 2002 godini). Poslednjih 7 godina radim u Tehničkoj školi Valjevo kao profesor građevinske grupe predmeta.

Primenjujem savremene metode u nastavi kad god je moguće i redovni sam učesnik konkursa Kreativne škole. Volim računare i internet, radim u gotovo svim programima iz naše struke.

15 comments on “O autoru

 1. Stevan
  12 maja, 2013

  Svaka cast za entuzijazam i ovako zanimljiv sajt.
  Inace,ja predajem u tehnickoj skoli u Vlasotincu upravo beton i statiku.

  • JasminA
   12 maja, 2013

   Hvala kolega… volim građevinu (dve trećine radnog veka sam provela na gradilištima a poslednju trećinu u školi), volim kompjutere i rad u školi 🙂
   Rezultat toga je ovaj sajt.

 2. el toro
  17 jula, 2013

  zdravo zanima me ima li smisla u toweru zidanu konstrukciju proračunavati na potres ili samo izvršiti proračun statike jer svakako za prijem seizmičkih sila imam horizontalne i vertikalne serklaže koje već armiram sa 4 fi 12 odnosno sa 4 fi 14 (vertikalne) jer u svakom služaju tower je za ab metalne i drvene konstrukcije a nikako za zidane jer kako će nam inače prikazat ponašanje zidanog zida. P.S za seizmiku pratim u kojoj mi je potresnoj zoni zidani objekt i to je to, jesam li u pravu ili . . . ?

  • JasminA
   17 jula, 2013

   U pravu ste. Sve je to definisano Pravilnikom o tehničkim normativima za izgradnju objekata u seizmičkim područjima. Ukoliko se objekat nalazi u kategoriji za koju nije obavezan seizmički proračun onda ga ne treba raditi (mada i to zavisi od namene i tipa objekta, nekad se traži i za takve objekte). Ali ako imate zidanu zgradu od recimo 4 sprata i potkrovlje (a za njih se traži seizmički proračun) onda morate ubaciti ab zidove – dijafragme (ukupne površine min 1,5% bruto površine osnove) koji će preuzeti uticaje od seizmičkih sila. Dijafragme računam u Panel Pro-u posebno, tako mi je najlakše, mada može i u Tower-u. Na Radimpex-ovom forumu imate puno saveta kako da modelujete konstrukciju.

 3. el toro
  18 jula, 2013

  Hvala puno na odgovoru 😉

 4. Alen Demirović
  3 oktobra, 2015

  Pozdrav
  Ucenik sam 2. razreda Gradjevinske skole u Podgorici.
  I imam jedno pitanje.
  Formula za izracunavanje Debline ploce smo radili kada i Plan Pozicija i Plan Oplate.
  I sigurno znate formulu dpl.=1.05 x L : 35
  (Ako se ne varam ta je)
  E sad velicina L je duzina raspona Horizontalnog Serklaza i ja sam Naucio da uzimamo Manji raspon.
  Ali npr. ako imamo 2 prostorije,i 6 rasporedjenih serklaza
  * (Slijedi improvizacija,znam da je glupa ali trenutno ne znam za drugo rjesenje,..)

  O ———— ————–O <
  | |
  | | |
  | |
  O—————————–O >
  Nadam se da ste shvatili.Sa lijeve strane je improvizovano iscrtan objekat
  A sa desne strane zamislite kote.
  Da li za jedinicu l-duzinu raspona HS uzimamo manji raspon kao X duzinu
  ili y duzinu.Nije mi jasno zbog ovog sredisnjeg Vertikalnog serklaza da li se taj raspon tu „Prekida“ ili je svom duzinom te strana.
  Unaprijed puno Hvala.
  Vas Blog je jako dobar.
  I blog o Statickom proracunu mi je jako pomogao!!!
  Unaprijed Hvala!!!

  • JasminA
   3 oktobra, 2015

   Tvoje pitanje je poprilično haotično ali pokušaću malo da sistematizujem ovo što si napisao. Ne znam o kom predmetu je reč, betonu ili građevinskim konstrukcijama.
   Ako je beton u pitanju stvari stoje ovako. U srednjoj školi po našem planu i programu iz betona učenici uče između ostalog i dimenzionisanje AB ploča koje nose u jednom pravcu i to tek u trećem i četvrtom razredu. Kod ploča koje nose u jednom pravcu veličina L je raspon ploče u pravcu nošenja koji određujemo prilikom pozicioniranja osnove (to je rastojanje između dva naspramna zida na koja se ploča oslanja). To je obično u pravcu kraćeg raspona ali ne mora biti pravilo. Lo se dobija kao proizvod 1,05xL samo kad je u pitanju ploča sistema proste grede. Kod drugih statičkih sistema nema ovog uvećanja od 5 % za naleganje. Horizontalni serklaži ne mogu imati raspon jer leže na zidovima i ukrućuju ih (nisu noseći elementi). Debljina ploče se po obrascu koji si napisao izračunava samo za AB ploče statičkog sistema proste grede. U opštem slučaju Lo je rastojanje između nultih tačaka momentne linije (na M dijagramu). Nije mi jasno kakve to x i y dužine spominješ. Vertikalni serklaž se nalazi u zidu i nema veze sa rasponom ploče. Ploča koja se oslanja na noseći zid takođe se na mestu vertikalnog serklaža u zidu oslanja delom i na njega ali raspon ploče L ne zavisi ni od horizontalnih ni od vertikalnih serklaža. Postoji više varijanti situacije koju si pokušao da opišeš i objasniš tako da ne znam kako su raspoređene te dve prostorije i ti serklaži ali to je u suštini nebitno nakon ovoga što sam ti napisala. Ako ti ovo nije bilo dovoljno slobodno pitaj dalje 🙂 Drago mi je da si se javio i hvala na lepim rečima o blogu.

 5. mirjanacosic
  22 januara, 2016

  Postovana, ovo je divno. Zamolila bih Vas da mi posaljete mejl kako bih Vam postavila par pitanja. Mislim da mozete puno da mi pomognete. Hvala unapred!
  mirjana.cosic.dia@gmail.com

 6. Profesorica Marina
  17 marta, 2016

  Poštovana koleginice, drago mi je što moje piskaranje smatrate vrednim pažnje :). Moram da Vam kažem da spadate u grupu profesora koje najviše cenim, a to su oni koji sa rada u struci pređu na rad u učionici. Za učenike je najkorisnije kad se kombinuju teorijsko znanje sa primerima iz prakse.

  Pozdrav!

  • JasminA
   17 marta, 2016

   Zadovoljstvo je obostrano 🙂 Srdačan pozdrav!

 7. Milos
  2 aprila, 2016

  Postovanje,
  Treba mi pomoc oko maturskog rada. Nemam dovoljno literature. Maturski mi je iz betona, preciznije krstasto armirane ploce.

  • JasminA
   2 aprila, 2016

   Šta ti tačno treba: literatura, savet ili nešto treće?

   • Milos
    27 aprila, 2016

    Savjet mi treba, literaturu sam prikupio. Ako nije problem da mi ostavite svoju e-mail adresu, pa da vas pitam za misljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: